Nyomtatás PDF

Nyelőcsőhiány (részleges)

nyelőcsőhiány, veleszületett, gyomor-bél, fejlődési rendellenesség

Ez a fejlődési rendellenesség a nyelőcső nem megfelelő kifejlődésének következménye. Részleges nyelőcsőhiány esetén a nyelőcső beszűkült vagy vakon végződik, nem áll összeköttetésben a gyomorral. A legtöbb részleges nyelőcsőhiányos újszülöttnek a nyelőcső és a légcső között rendellenes összeköttetést okozó légcső-nyelőcső sipolya is van.

Részleges nyelőcsőhiányos újszülötteknek jellegzetesen nagy mennyiségű a nyáluk, nyelési kísérletnél köhögnek és cianotikusak lesznek (a bőrük kékesen elszíneződik). A légcső-nyelőcső sipoly nyelés során lehetővé teszi a nyál tüdőkbe kerülését, s ez fokozott veszélyt jelent aspirációs tüdőgyulladás kialakulására.

Ha az újszülött állapota stabil, műtétet végeznek a nyelőcsőhiány kijavítására és zárják a légcső-nyelőcső sipolyt. Az elváltozás sebészeti korrigálása előtt az orvos megpróbálja megelőzni az aspirációs tüdőgyulladás kialakulását, felfüggeszti az etetetést szájon át, és a nyál tüdőbe jutásának elkerülésére szívókatéterrel folyamatosan szívják a felső nyelőcsőcsonkot. Ezeket az újszülötteket intravénásan táplálják.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck