Nyomtatás PDF

Napégés

napégés

A napégést a bőrt érő túlzott ultraibolya-B sugármennyiség okozza. A leégett beteg bőrének festéktartalmától, és a napsugárzás erősségétől függően a napozást követő 1-24 óra múlva a bőr kipirul, megduzzad és fájdalmassá válik. Később hólyagok keletkezhetnek, és a bőr lehámlik. Egyes napégett betegeken láz, hidegrázás, gyengeség jelentkezhet, az egészen súlyos esetekben sokk - alacsony vérnyomás, ájulás, igen súlyos gyengeség - alakulhat ki.

 
 

Megelőzés

A napégés megelőzésének legjobb - és legnyilvánvalóbb - módszere az erős, közvetlen napsugárzás kerülése. A ruházat és a szokványos ablaküveg csaknem minden káros sugárzástól megvéd. A víz nem szűri jól ki az ultraibolya-B sugarakat: az UVA és UVB sugarak a tiszta vízben egy láb (kb. 30 cm) mélyre hatolnak - ezt a búvárszemüveggel úszók és a vízben gázolva horgászók tapasztalhatják. A felhőzet és a pára sem hatásos UV-szűrő: felhős vagy párás napon is le lehet égni. A hó, víztükör és a homok visszaveri a napsugarakat, ezáltal fokozva a bőrt érő UV-sugárzás mennyiségét.

Az erős, közvetlen napfényhatás megelőzésére fényvédőt kell alkalmazni, vagyis olyan kenőcsöt vagy krémet, amely az UVA és UVB sugarakat kiszűrő vegyi anyagot tartalmaz, s ezáltal védi a bőrt. Sok fényvédő készítmény vízálló, vagy bizonyos ideig az. A fényvédők egyik hatásos fajtája para-aminobenzoesavat (PABA) tartalmaz. Mivel a bőrhöz kb. 30-45 perc alatt kötődik erősen, a fényvédő alkalmazása után közvetlenül történő úszás vagy izzadás lemossa a készítményt. Egyes embereken a PABA-tartalmú fényvédők irritálják a bőrt, és allergiás reakciót is okozhatnak.

A fényvédők másik típusa benzofenon nevű anyagot tartalmaz. Sok fényvédőben ezt PABA-val kombinálják, e kombinált készítmények az UV-sugarak szélesebb tartománya ellen nyújtanak védelmet. Más készítmények fizikai gátat alkotó anyagokat (mint pl. cinkoxid , vagy titániumdioxid) tartalmaznak, ezek a sűrű, fehér kenőcsök elzárják a bőrt a napsugárzástól; kicsi, érzékeny területeken - mint pl. az orr és az ajkak - használhatók. Azok, akiket zavar e kenőcsök színe, kozmetikumokkal keverve a bőrszínüknek megfelelőre színezhetik.

Az Egyesült Államokban a fényvédőket fényvédő faktorszámuk (FF, angolul SPF) alapján osztályozzák: minél magasabb a FF szám, annál erősebb a védelem. A 15-ös vagy magasabb fényvédő faktorszámú fényvédők a legtöbb UV-sugarat elnyelik, de az átlátszó fényvédő készítmények egyike sem szűri ki az összes UV-sugarat. A legtöbb fényvédő csak az UVB-t szűri ki, azonban az UVA is okozhat bőrkárosodást. Egyes újabb fényvédők bizonyos mértékig az UVA sugarak ellen is hatnak.

Kezelés

Az első bőrpír vagy fájdalmas feszülő érzés azt jelzi, hogy azonnal abba kell hagynunk a napozást. A hidegvizes borogatás és - a bőrt esetleg irritáló, vagy allergiás reakciót okozó helyi érzéstelenítők és illatanyagok nélküli - lotiók és krémek megnyugtatják a gyulladt, forró bőrterületeket. A kortikoszteroid tabletták órákon belül enyhíthetik a gyulladást és fájdalmat.

A napégett bőr néhány nap alatt magától is gyógyulni kezd, de a teljes gyógyulás hetekig tarthat. A napégett lábszárakon, különösen azok sípcsont feletti részén igen kellemetlen érzéssel járnak és lassan gyógyulnak. Azok a bőrterületek, amelyeket ritkán ér a nap, súlyosan leéghetnek, mert csak kevés bőrfestéket tartalmaznak. Ilyen bőrterületek a fürdőruhával fedett testrészek, a lábhát, és a karóra helye.

A napégett bőr gyenge védelmet nyújt a fertőzések ellen, és ha fertőződik, a gyógyulás lassú. A fertőzés súlyosságát az orvosnak kell megítélnie, és ha szükséges, antibiotikumot rendel.

A napégett bőr lehámlását követően a friss hám vékony, és kezdetben nagyon érzékeny a napfénnyel szemben. Ezek a bőrterületek heteken át igen érzékenyek maradhatnak.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck