Nyomtatás PDF

Övsömör a szaruhártyán

övsömör, herpesz zoszter, cornea, szaruhártya

A herpesz zoszter vírus az idegrendszerben szaporodik, a bőrre terjedve övsömört okozhat. Általában nem veszélyezteti a szemet, még akkor sem, ha az arcon, vagy a homloktájon alakul ki. Ha a azonban az ötödik agyideg (nervusz trigeminusz) szemet ellátó ága (nervusz oftalmikusz) is érintett, akkor a szem is megbetegszik.

A fertőzés fájdalommal, belövelltséggel és szemhéjduzzanattal jár. A fertőzött szaruhártya megduzzad, súlyosan sérül, majd hegesedik. A szaruhártya mögötti képletek begyulladhatnak (uveitisz), emelkedhet a szemnyomás (zöldhályog - glaukóma). Gyakori szövődmény a szaruhártya érzéketlensége és a maradandó zöldhályog.

Ha az arcon a szemet fenyegető övsömör alakul ki, korán megkezdett aciklovir kezeléssel (szájon át adva 7 napon keresztül) a szemészeti szövődmények kialakulásának kockázata csökkenthető. Kortikoszteroidok, általában szemcsepp formájában szintén adhatóak. Gyakran alkalmaznak atropin cseppeket a pupilla tágan tartása, és a szemnyomás emelkedésének megelőzése céljából. 60 év feletti, jó általános állapotban levő betegek esetében azt tapasztalták, hogy 2 hétig tartó kortikoszteroid kezeléssel a herpesz gyógyulása után előforduló erős fájdalom, az ún. posztherpetikus neuralgia megelőzhető.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck