Nyomtatás PDF

Mandulák körüli gyulladás és tályog

mandula tályog, peritonzilláris tályog

A kötőszöveti sejtek gyulladása (cellulitisz) társulhat a mandulák körüli szövetekben kialakult tályoghoz, de előfordulhat anélkül is. Általában streptococcus-fertőzés felelős a kialakulásáért, néha azonban más baktériumok is okozhatják. Gyermekeknél ritkán fejlődik ki tályog, fiatal felnőtt korban viszont igen gyakori.

A nyelés igen fájdalmas, a betegnek rossz a közérzete, lázas, és a fejét a beteg oldal felé dönti, így próbálva a fájdalmat csökkenteni. A rágóizmok görcse miatt nehézzé válhat a száj kinyitása. A tályog előemeli a mandulát, és a hátul elhelyezkedő lágyszájpad duzzadt, vörös. A nyelvcsap (a lágyszájpadról lelógó kis nyúlvány) duzzadt, és a tályoggal ellentétes oldalra tolódott.

Penicillin vénába adása szükséges. Ha nem alakult ki tályog, akkor a gyulladás 24-48 órán belül lohadni kezd. Ha egy tályog nem szakad fel magától, és nem ürül ki, akkor azt az orvosnak kell felnyitni és kitisztítani vagy a felgyülemlett gennyet egy tűn keresztül el kell távolítania. A penicillinkezelést szájon át szokták folytatni. Mivel a tályogok hajlamosak a kiújulásra, ezért a mandulákat a fertőzés gyógyulása után 6 héttel eltávolítják. Erre korábban is sor kerülhet, ha a fertőzés jól reagál az antibiotikumokra.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck