Nyomtatás PDF

Orrmelléküreg-gyulladás, károsodott immunrendszerű betegekben

orrmelléküreg-gyulladás, szinuszitisz, immunkárosodás

A rosszul kezelt cukorbetegeken és azokon akiknek az immunrendszere károsodott, súlyos, akár halálos kimenetelű orrmelléküreg-gyulladás is kialakulhat gombás fertőzés következtében.

Az üszöggomba-fertőzés leginkább a nem megfelelően kezelt cukorbetegeket érinti. Fekete színű, elhalt szövettömeg felhalmozódását eredményezi az orrüregben, és az agy vérellátását akadályozva ideggyógyá-szati tüneteket, fejfájást és vakságot okoz. Az orvos a fertőzött részből vett minta mikroszkópos vizsgálatával állapítja meg a betegséget. A kezelés a cukorbetegség beállításából, és az amfotericin B nevű gombaellenes szer intravénás adásából áll.

Az aszpergillózis és kandidiázis a károsodott immunrendszerű betegek orrmelléküregeiben keletkező, gyakran végzetes kimenetelű gombás megbetegedések. Magának az immunrendszernek a károsodását okozhatja daganatellenes kemoterápiás kezelés vagy olyan betegségek, mint a fehérvérűség, a nyirokcsomókból, esetleg a csontvelőből kiinduló daganatok és az AIDS. Aszpergillózisban polipok alakulnak ki az orrban és a melléküregekben. A fertőzések megfékezésére irányuló próbálkozások lényege a melléküregek műtéti feltárása, és a fertőzött rész kimetszése, valamint az amfotericin B intravénás adása.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck