Nyomtatás PDF

Mérgezés gyermekkorban, maró anyagok

mérgezés, gyermek, maró anyag

Maró anyagok (erős savak vagy lúgok) lenyelése égési sérülést okoz, és közvetlenül károsítja a szájüreget, a nyelőcsövet és a gyomrot.

Maró anyagokat tartalmazó általános háztartási termékek, a csatorna és WC-kagyló tisztítók és a mosogatógéphez használatos tisztítószerek; egyesek a legerősebb maró anyagokat, így a nátrium hidroxidot és a kénsavat tartalmazzák. Ilyen termékek szilárd és folyékony formában is kaphatók, az utóbbiak a veszélyesebbek. A szilárd termékek esetén, a nedves felszínhez tapadó részecske okozta égő érzés megakadályozza, hogy a gyermek a termékből még többet fogyasszon. Mivel a folyékony termékek nem tapadnak, könnyebben elfogyaszthatók és az egész nyelőcső károsodhat.

Tünetek

A fájdalom azonnal kezdődhet és súlyos lehet. A kimaródott rész megduzzad és a nyelés fájdalmas lesz. A légzés felületes, a pulzus gyakran szapora és gyenge. Néha a duzzadás elzárja a légutakat. Gyakori a különösen alacsony vérnyomás (sokk).

A maró anyag károsítja a nyelőcső és a gyomor falát. A károsodott nyelőcső és gyomor egy héttel a mérgezés után vagy még később kilyukadhat, s ezt akár hányás vagy hevesebb köhögés is kiválthatja. A kezdeti károsodást túlélő gyermekek végül a nyelőcsőből a mellüregbe szivárgott anyagok okozta fertőzés miatt meghalhatnak. Még ha a korai hatás enyhe is, a nyelőcső hetekkel később beszűkülhet (nyelőcső-szűkület, striktura). Erős anyagok okozta súlyos esetekben a halált igen alacsony vérnyomás, a légutak elzáródása, a nyelőcső kilyukadása, a szövetek pusztulása vagy tüdőgyulladás okozza.

Kórisme és kezelés

A Mérgezési Központot azonnal fel kell hívni. A legtöbb gyermeket azonnal sürgősségi osztályra kell vinni.

Ha a gyermek maró anyagot nyelt le, a károsodás általában nyilvánvaló. A száj látható felmaródásai vagy azok hiánya azonban nem jelzi megbízhatóan, hogy a nyelőcső kimaródott-e. Ha a gyermek elutasítja a nyelést és nyáladzani kezd, valószínűleg súlyos felmaródások állnak fenn. Az orvos hajlékony száloptikás endoszkóppal betekint a nyelőcsőbe, hogy megvizsgálja, vajon a nyelőcső sértetlen-e. A károsodás felmérése az endoszkópos vizsgálattal lehetővé teszi az azonnali kezelés módjának meghatározását, a későbbi szűkületek kockázatának felmérését és annak eldöntését, hogy a nyelőcső helyreállításához szükség van-e műtéti beavatkozásra.

Minden gyermeket, aki maró anyagot nyelt le, azonnal orvoshoz kell vinni. A kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni, a gyermeket vízzel vagy tejjel kell itatni, hogy a maró anyagok felhíguljanak. Gyermekeknek tej adása a legjobb. Ez nem csak bevonja és megnyugtatja a nyálkahártyákat, de pótolja a szöveti fehérjéket, melyek a maró anyagok pusztításának célpontjai. A szennyezett ruhát azonnal eltávolítják és a szennyezett bőrrészt lemossák. hányást nem szabad előidézni és a gyomrot sem szabad kimosni, mert ezzel további károsodás okozható.

Antibiotikumot adnak, ha a gyermek lázas, vagy ha nyilvánvaló a nyelőcső kilyukadása. Enyhe esetekben a gyermeket arra buzdítják, hogy a mérgezés után meglehetősen hamar kezdjen el folyadékokat inni. Amíg szájon át nem biztosítható a folyadékbevitel, intravénásan adnak folyadékokat. A légutak műtéti megnyitását (tracheosztomia) végzik, ha azok elzáródtak a garat duzzanata miatt. Ha szűkület alakul ki, műtétileg csövet helyezhetnek a nyelőcsőbe, megelőzve a teljes elzáródást, így később a tágításos kezelés elvégezhető. Kortikoszteroidok adhatók a gyulladás csökkentésére. A tágítás sokszor hónapokig vagy évekig elhúzódhat, sebészeti helyreállításra is szükség lehet.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck