Nyomtatás PDF

Nyitott duktusz arteriózusz

nyitott duktusz arteriózusz, szív fejlődési rendellenesség

A nyitott duktusz arteriózusz az aorta (a testhez oxigénben dús vért szállító fő artéria) és a tüdőartéria (a tüdőkbe oxigénben szegény vért szállító artéria) között lévő magzati összeköttetés fennmaradása.

A duktusz arteriózusz lehetővé teszi a vér számára a tüdők megkerülését. A magzati élethez ez nélkülözhetetlen, mert a magzat nem lélegzik be levegőt és oxigénfelvételért a vérnek nem kell a tüdőkön áthaladnia. Születés után azonban az oxigénfelvételért a vérnek át kell folynia a tüdőkön. A duktusz rendszerint nagyon gyorsan záródik a születést követő egy-két napon belül. Ha a duktusz nyitva marad, a test felé továbbítandó vér egy része visszajut a tüdőbe, túlterhelve a tüdő ereit. Ennek következményeként a betegek egy részében szívelégtelenség alakul ki, ami légzészavarban, szapora szívverésben és nem megfelelő súlygyarapodásban nyilvánul meg.

Ha a duktusz nyitva marad, az időre született csecsemőknek néhány hetes korukra szívelégtelenségük alakulhat ki. Ezekben az esetekben a duktuszt műtéttel zárni kell. Gyakoribb, hogy a nyitott duktuszt csak akkor észlelik, amikor a zörejt hallgatóval meghallják, ezekben az esetekben a duktuszt a gyermek egy éves kora körül, választott időben, műtéttel zárják, főként a későbbi élet során esetleg kialakuló súlyos fertőzések megelőzése érdekében.

Koraszülöttekben a duktusz nyitvamaradása sokkal gyakoribb, mint érett, időre született újszülötteknél. Koraszülöttekben a tüdő felé áramló vérmennyiség megnövekedése szintén hatással van a szív működésére, de ennél jelentősebb, hogy az éretlen tüdők funkcióját a keringészavar tovább rontja. Ezekben az esetekben a folyadékbevitel megszorítása, indometacin adása vagy sebészeti beavatkozás szükséges a duktusz zárására.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck