Nyomtatás PDF

Neuroblasztóma

neuroblasztóma

A neuroblasztóma az idegrendszert érintő, gyakori gyermekkori rosszindulatú daganat. A neuroblasztóma bárhol a szervezetben különböző fajta idegszövetekből alakulhat ki. Általában a mellkas vagy a has idegeiből, leggyakrabban a mellékveséből (mindkét vese felett megtalálhatóan) ered. Nagyon ritkán a neuroblasztóma az agyból indul ki. Az összes neuroblasztóma kb. 75%-a 5 év alatti gyermekeknél fordul elő. Jóllehet az oka ismeretlen, ez a rosszindulatú daganat a családokban néha halmozódást mutat.

Tünetek és kórisme

A tünetek a neuroblasztóma kiindulási helyétől és daganat szóródásától függenek. Gyermekekben az első tünetek közé tartozik a nagy has, a teltségérzés és a hasi fájdalom. A tünetek összefüggésben lehetnek a daganat szóródásával. A daganat csontokba terjedése fájdalmat okoz. A csontvelőt érintő rosszindulatú daganat csökkentheti a vörösvértestszámot és vérszegénységhez vezet, valamint a vérlemezkék számát, ami véraláfutásokat okoz, vagy a fehérvérsejtek számát, ami csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenállást. A rosszindulatú daganat szóródhat a bőrbe, ahol csomókat képez, vagy a gerincvelő felé, mely esetben a karok vagy lábak gyengeségét okozza. A neuroblasztómák kb. 90%-a hormont, például epinefrint termel, amely növeli a pulzusszámot és szorongást okoz.

A neuroblasztóma korai diagnózisa nem könnyű. A rosszindulatú daganat nagy mérete esetén az orvos tapinthatja a daganatot a hasban. Neuroblasztómára gondolva az orvos a mellkasról és a hasról ultrahang, komputertomográfiás (CT) és mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) javasolhat. A vizeletmintában ki lehet mutatni az epinefrinszerű hormonok mértéktelen termelődését. Ha a daganat áttéteket adott, az orvos erre utaló nyomokat találhat a röntgenfelvételeken és a májból, a tüdőből, a bőrből, a csontvelőből vagy a csontból biopsziával vett szövetmintákban (mikroszkópos vizsgálat).

Kórjóslat és kezelés

A neuroblasztómás gyermekek prognózisa a gyermekek korától, a daganat méretétől és a daganat szóródásától függ. Egy évnél fiatalabb gyermekek kisméretű daganata esetén nagyon jó a prognózis. A korai kezelés nyújtja a gyógyulásra a legjobb esélyt. Ha a daganat nem szóródott, általában sebészileg el lehet távolítani. Ha azonban nagy, vagy szóródott, daganatellenes szerek, így vinkrisztin, ciklofoszfamid, doxorubicin és ciszplatin, valamint besugárzás alkalmazható. Idősebb gyermekekben a gyógyulási arány alacsonyabb, ha a daganat már áttéteket adott.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck