Nyomtatás PDF

Pityriasis versicolor

gombás bőrfertőzés, pityriasis versicolor

A pityriasis versicolor (pitiriázis verzikolor) gombás fertőzés, mely fehér vagy világosbarna foltokat okoz a bőrön.

A fertőzés nagyon elterjedt, különösen fiatal felnőttek körében. Ritkán okoz fájdalmat vagy viszketés, de a bőr egyes területei nem barnulnak le, és ezáltal foltokat okoz. Sötét bőrűeken halvány, a fehér bőrűeken sötét foltok jelennek meg. A foltok gyakran láthatók a mellkason vagy háton, és enyhén hámlanak. Idővel a kis területek nagy foltokká egyesülhetnek.

Kórisme és kezelés

Az orvosok jellegzetes megjelenése alapján ismerik fel a pityriasis versicolort. Ultraibolya fényt is használhatnak, hogy pontosabban kimutathassák a fertőzött területet, vagy fertőzött területről nyert kaparékot vizsgálnak mikroszkóppal. A korpásodás elleni samponok, például az 1 százalékos szelénium szulfid használatával a pityriasis versicolor rendszerint meggyógyítható. Ezeket a samponokat töményen, szigorúan csak az elváltozás területét bekenve éjszakára alkalmazzuk, majd reggel lemossuk. A kezelést rendszerint 3-4 alkalommal folytatjuk. Akinél bőrirritációt okoz, csökkenteni kell a bőrön töltött időt 20-60 percre, vagy más gyógyszert kell használni.

A fertőzés megszűnése után több hónapig nem nyeri vissza a bőr a normális festenyzettségét. Az elváltozás az eredményes kezelés után is gyakran kiújul, mivel a kórokozó gomba normál körülmények között is a bőrön él. Ha a betegség visszatér, a kezelést meg kell ismételni.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck