Nyomtatás PDF

Pókcsípések

pókcsípés

Majdnem minden pókfaj mérgező. Szerencsére a legtöbb faj esetében a méregnyúlvány túl rövid vagy törékeny az emberi bőr átfúrásához.

Mindazonáltal az Egyesült Államokban legalább 60 pókfaj hozható összefüggésbe emberek megcsípésével. Az országban nem őshonos fajokat gyümölcsökön, zöldségeken és más árukon rcolják be külföldről. Bár az Egyesült Államok területén élő tarantellapókot veszélyesnek tartják, harapásaik az embernél nem okoznak komoly károsodást. Átlagosan évente kevesebb, mint 3 halálesetet okoz pókcsípés az Egyesült Államokban, legtöbbször gyerekek az áldozatok.

Csak kevés pókmérget tanulmányoztak behatóbban. Ezekről az derült ki, hogy enzimekből és más - különféle szervezeti reakciókat kiváltó - fehérjékből tevődnek össze.

Tünetek

A feketeözvegy pók csípése általában éles, tűszúrásszerű fájdalommal jár, később a csípés körüli területen tompa, kissé zsibbasztó fájdalom alakul ki. A has, a vállak, a hát és a mellkas görcsös fájdalmai és izommerevsége is jellemző lehet. További tünet a nyugtalanság, szorongás, verítékezés, fejfájás és szédülés, valamint a szemhéjak lógása és duzzanata, illetve bőrkiütések megjelenése, viszketés, súlyos légzési zavarok, hányinger és hányás, továbbá fokozott nyálelválasztás és gyengeség. A csípés körüli bőrterület melegebb lehet.

A barna remetepók csípése enyhe, vagy legalábbis nem azonnal jelentkező fájdalommal jár. A csípést követő 1 órán belül akár súlyos fájdalom is kialakulhat, ami az egész sérült területre kiterjedhet. A csípés körüli bőrterület kivörösödik és viszkethet is. A viszketés az egész testfelszínen jelentkezhet. Egy hólyag is keletkezhet, amit szabálytalan gyűrű alakú vörös bőrterület vesz körbe. A jelenség kezdetben céltáblaszerű lehet. A hólyag később megduzzad, vérrel telik meg és felszakad, fekélyt hozva létre, ami nagy, kráterszerű heggel gyógyul. Hányinger, hányás, fájdalmak, kimerültség, hidegrázás, verítékezés, a vérkép eltérései és veseelégtelenség is kialakulhat, de a csípés csak ritkán halálos.

Kezelés

Az egyetlen használható elsősegély a feketeözvegy pók csípése esetén, ha a fájdalom csillapítására jégkockát tesznek a sebre. A 16 évnél fiatalabb és 60-nál idősebb embereket és azokat, akiknek magas vérnyomásuk és szívbetegségük van, kórházban kezelik. Súlyos mérgezés esetén a pókmérget semlegesítő ellenmérget adnak. A légzési nehézségek és a különösen magas vérnyomás is kezelésre szorulhat. Az izomfájdalmak és görcsök oldására olyan gyógyszerek adhatók, amelyek elernyesztik az izmokat. Az enyhe fájdalmak forró fürdővel enyhíthetők, míg súlyos esetben kábító fájdalomcsillapítót lehet alkalmazni.

A barna remetepók csípése után a sebre helyezett jégkocka enyhítheti a fájdalmakat. A gyulladások csökkentésére kortikoszteroidokat vagyis mellékvesehormon készítményeket adnak. Ellenméreg még nincs kereskedelmi forgalomban.

A kialakult fekélyeket naponta egyszer peroxiddal kimossák és háromszor benedvesítik, szükség esetén az elhalt szövetrészek kimetszhetők. A legtöbb esetben csak erre van szükség.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck