Nyomtatás PDF

Rozeola infantum

rozeola infantum

A rozeola infantum csecsemők és kisdedek fertőző, kiütést és magas lázat okozó vírusos betegsége. A rozeola leggyakrabban tavasszal és ősszel fordul elő, néha helyi járványok formájában. Általában a herpesz vírusok egyike, a herpeszvírus-6 okozza.

Tünetek és kórisme

A tünetek általában kb. 5-15 nappal a fertőzés után kezdődnek. A hirtelen kezdődő 39,5-40,5 °C fokos láz három-öt napig tart. A betegség első óráiban gyakoriak a lázgörcsök, különösen a hőmérséklet emelkedésekor. A magas láz ellenére a gyermek általában talpon van és aktív. A fej hátulsó részén, a nyak oldalán és a fülek mögött a nyirokcsomók megnagyobbodhatnak. A lép is kissé megnagyobbodhat. A láz általában a negyedik napon eltűnik.

A gyermekek kb. 30%-ánál kiütések jelennek meg, gyakran a testhőmérséklet csökkenésével párhuzamosan. A kiütések vörösek és laposak, lehetnek azonban kiemelkedő foltok is, leginkább a mellkason és a hason, kisebb mértékben az arcon, a karokon és a lábakon. A kiütés nem viszket és néhány órától két napig is eltarthat.

Az orvos a diagnózist a tünetek alapján állítja fel. Antitest vizsgálat és a vírus tenyésztése ritkán szükséges.

Kezelés

A tüneteket szükség szerint kezelik. A láz csökkentése fontos, különösen ha a gyermeknek volt már lázgörcse. Paracetamol vagy ibuprofen használható a láz csökkentésére, aszpirin azonban nem. Aszpirint általában nem adnak gyermekeknek és tizenéveseknek, mert növeli a Reye-szindróma kialakulásának veszélyét.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck