Nyomtatás PDF

Pajzsmirigybetegségek

pajzsmirigybetegség

A pajzsmirigy a nyak elülső részén helyezkedik el, pajzsmirigyhormont termel, amely a szervezet kémiai működéseinek ütemét (az anyagcsere sebességét) szabályozza.

 

Bizonyos, a pajzsmirigy működését érintő betegségek a mirigy megnagyobbodását okozhatják - ezt golyvának hívják. Golyva állhat fenn, ha a pajzsmirigy működése csökkent (túl kevés pajzsmirigyhormont termel) vagy fokozott (túl sokat termel). Születéstől fogva megnagyobbodott pajzsmirigy esetén veleszületett golyváról beszélünk. Néhány gyermeknek öröklődő Pendred-szindrómája van, amelyben süketnémaság és veleszületett golyva együttesen fordul elő.

Hipotireózis alakul ki, amikor a pajzsmirigy a szervezet szükségleteihez elégtelen mennyiségű pajzsmirigyhormont termel. A hipotireózis tünetei gyermekekben és serdülőkben különböznek a felnőtteknél látottaktól.

Újszülöttekben a hipotireózis kreténizmust (újszülöttkori hipotireózis) okoz, amelyet sárgaság, rossz étvágy, székrekedés, rekedt sírás, a köldök kiboltosulása (köldöksérv) és lassult csontnövekedés jellemez. A hipotireózis, ha születés után néhány hónapon belül nem diagnosztizálják és nem kezelik, értelmi fogyatékossághoz vezet. A gyermekkorban kezdődő hipotireózis (fiatalkori hipotireózis) lassítja a növekedést, néha aránytalanul rövid végtagok kialakulását okozza. A fogfejlődés is késik. A serdülőkorban induló hipotireózis (serdülőkori hipotireózis) a felnőttekhez hasonló, kivéve hogy ez késleltetheti a pubertást. Tünetei a rekedt hang, a meglassult beszéd, lógó szemhéjak, puffadt arc, hajhullás, száraz bőr, lassú pulzus és súlygyarapodás.

Minden újszülött pajzsmirigyhormon-szintjét a születés után két napon belül rutinszerűen meghatározzák. A hipotireózisos újszülöttet azonnal pajzsmirigyhormon-pótlásban részesítik, ezzel a kezeléssel ugyanis meggátolható az agykárosodás kialakulása. A gyermekkorban vagy serdülőkorban kezdődő hipotireózist szintén hormonpótlással kezelik.

Hipertireózis a pajzsmirigy túlműködése által okozott betegség.

Újszülöttben a hipertireózis leggyakoribb oka az életveszélyes újszülöttkori Basedow- Graves-kór, amely Basedow-Graves-kórban szenvedő anyák újszülötteiben fordul elő. A hipertireózis egyik formája, a Basedow-Graves-kór autoimmun betegség, amelyben a szervezet pajzsmirigyet serkentő antitesteket termel. Terhes nőben ezek az antitestek átjutnak a méhlepényen és serkentik a magzat pajzsmirigyét. Az anya Basedow-Graves-kórja halvaszüléshez, vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. Újszülöttben a pajzsmirigy-túlműködés tünetei - nem megfelelő súlygyarapodás, gyors szívverés, magas vérnyomás, idegesség és ingerlékenység, hányás és hasmenés - néhány nappal a születés után kezdődhetnek. A megnagyobbodott pajzsmirigy (golyva) nyomhatja a légcsövet és akadályozhatja a légzést. A magas pajzsmirigyhormon-szintek gyors szívverést okoznak, ami szívelégtelenséghez vezethet. A betegség felnőttkori formájában gyakori kidülledő szemek újszülöttben is előfordulnak. A Basedow-Graves-kór akár halállal is végződhet, ha nem ismerik fel és nem kezelik megfelelően.

A kezelésben részesülő csecsemők heteken belül meggyógyulnak, habár a betegség visszatérésének veszélye 6 hónapostól egy éves korig fennáll. A pajzsmirigy stimuláló antitestek tartósan magas szintje okozhatja a koponya csontjainak korai záródását is (kutacsok), valamint az értelmi fogyatékosságot, a későbbi gyermekkorban hiperaktivitást és lassult növekedést.

A hipertireózist olyan gyógyszerrel kezelik, így pl. propiltiouracillal, amely a pajzsmirigyhormonok átalakulását gátolja. Adott esetben a csecsemők szívelégtelenségét is kezelni kell. Súlyosan beteg újszülöttek igen magas pajzsmirigyet stimuláló antitest szintje szükség esetén vércserével (amely során az újszülött vérének egy részét eltávolítják, majd vért adnak) csökkenthető.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck