Nyomtatás PDF

RS (respiratory syncytial) -vírus fertőzés

RS vírus fertőzés, respiratory syncytial

Az RS (respiraratory syncytial)-vírus fertőzés a tüdőket megbetegítő vírusfertőzés. Az RS-vírus minden évben késő ősszel vagy télen a tüdő megbetegedésével járó járványokat okoz. A fertőzés a vírust tartalmazó, levegőben lebegő cseppek belélegzésével vagy fertőzött személy, tárgy érintésével terjed. Csecsemőkben és kisdedekben az RS-vírus a fő okozója a tüdőfertőzéseknek, így a tüdőhörgőcske-gyulladásnak (bronchiolitisznek) és a tüdőgyulladásnak. A csecsemőkori fertőzések súlyosak, akár halálosak is lehetnek, idős emberek és krónikus tüdőbetegségben szenvedők RS fertőzése szintén súlyos betegség.

Egészséges felnőttek és idősebb gyermekek tüdőfertőzése általában enyhe vagy közepesen súlyos. Az átvészelt fertőzés csak részleges védettséget nyújt, ismételt betegség előfordulhat, a későbbi RS-vírus fertőzések azonban az elsőkhöz viszonyítva kevésbé súlyosak.

Tünetek és kórisme

Az RS-vírus betegség tünetei a fertőzés után 2-8 nappal kezdődnek. Nátha és torokfájás jelentkezik először, amit néhány nap múlva nehézlégzés, zihálás, köhögés követ. Csecsemők esetleg belázasodnak. A tünetek enyhébbek lehetnek idősebb gyermekekben és felnőttekben, akiknél a fertőzés influenzára hasonlíthat, s a panaszaik nem súlyosabbak, mint a szokványos meghűléskor vagy akár tünetmentesek is lehetnek. A tünetek enyhék lehetnek a vírussal előzőleg már találkozott betegekben is. A fertőzés legsúlyosabb csecsemőkben és kisdedekben, valamint azokban, akik valamilyen alapbetegségben, különösen légzőszervi betegségben szenvednek.

Az orvos a diagnózist általában a tünetekre alapozza. Laboratóriumi vizsgálatokkal ki lehet mutatni a vírust és a vérben a vírus elleni antitesteket, erre azonban csak ritkán van szükség.

Kórjóslat és kezelés

Idősebb gyermekek és felnőttek kezelés nélkül általában átlagosan kilenc nappal a tünetek kezdete után jobban lesznek. A nagyon fiatalok és súlyos betegségben szenvedők azonban hosszabb ideig betegek lehetnek, és kórházban a megfelelő légzés biztosítására intenzív kezelésre van szükségük. A légúti megbetegedéssel küszködő koraszülöttekben antitestekkel (palivizumab intramuszkulárisan vagy RS vírus immunglobulin intravénásan) végzett passzív immunizálás segít a fertőzést megelőzni; ez a késő őszi, téli időszakban havonta adható.

A vírusellenes ribavirin nevű gyógyszer gátolja a vírus szaporodási képességét és gyorsíthatja a gyógyulást, ezt azonban csak súlyos fertőzésben szenvedőknek rendelik. Ribavarint magzatkárosító hatása miatt terhes nőknek nem írnak fel.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck