Nyomtatás PDF

Salmonella fertőzések

Salmonella, szalmonellózis, ételmérgezés

A hastífusz kórokozójával együtt mintegy 2200 fajta Salmonella ismert. Bármelyikük képes gyomorrontást, bél-eredetű (enterális) lázat és egyéb szervekre korlátozott fertőzéseket okozni. A fertőzés leggyakoribb forrásai a fertőzött hús, szárnyas, nyers tej, tojás és a belőlük készült termékek. Egyéb források a fertőzött házi hüllők, a kárminvörös ruhafesték és a szennyezett marihuána.

A Salmonella fertőzések (szalmonellózisok) a mai napig komoly közegészségügyi feladatot jelentenek az Egyesült Államokban.

Tünetek és kórisme

A Salmonella fertőzések gyomorrontást (gasztroenteritiszt) vagy enterális lázat okozhatnak; néha a fertőzés a test valamely meghatározott helyén fejti ki hatását. A fertőzöttek egy részének nincsenek tünetei, de hordozók.

A gasztroenteritisz általában a Salmonella baktérium elfogyasztása után 12-48 órával kezdődik. A tünetek hányingerrel és görcsös hasi fájdalommal indulnak, melyeket hamarosan hasmenés, láz és időnként hányás kísér. A hasmenés többnyire vizes, de a beteg üríthet félig szilárd, laza székletet is. A betegség lefolyása általában enyhe és 1-4 napig tart, de lehet jóval hosszabb is. A kórismét a fertőzött személyből vett székletminta vagy végbélkenet laboratóriumi tenyésztésével lehet megerősíteni.

Enterális láz jön létre, ha a Salmonella a vérbe kerül. A láz nagyfokú fáradtsággal, kimerültséggel jár. A megbetegedés alaptípusa az előbbiekben részletezett hastífusz. A kevésbé súlyos formáért más Salmonella törzsek lehetnek felelősek.

A Salmonella bizonyos szervekben meg is telepedhet. Például a baktérium képes az emésztőrendszerben, az erekben, szívbillentyűkben, az agy vagy a gerincvelő burkaiban, tüdőkben, ízületekben, csontokban, a húgyútakban, izmokban vagy egyéb szervekben megtelepedni és szaporodni. Esetenként egy megfertőződött daganatból tályog képződik, amely további bakteriémia forrásául szolgálhat.

A hordozóknak nincsenek tüneteik, de székletükkel folyamatosan ürítik a baktériumokat, nem tífuszos Salmonella fertőzés esetén kevesebb mint 1%-uk ürít egy évig vagy tovább.

Kezelés

A gyomorrontást folyadékpótlással és enyhe diétával kezeljük. Az antibiotikumok meghosszabbítják a baktériumürítést, ezért a csupán gasztroenteritiszben szenvedők esetében nem javasolt adásuk. A fentiek ellenére az újszülötteket, az utókezelőkben, az idősek otthonában fekvőket, a mán immunodeficiencia vírussal (HIV) fertőzötteket a szövődmények nagyobb kockázata miatt antibiotikumokkal kell kezelni. A tünetmentes hordozókban a fertőzés magától elmúlik, antibiotikus kezelésre ritkán van szükség.

Ha szükség van antibiotikumra, az ampicillin, amoxicillin vagy ciprofloxacin rendszerint hatásosak, de a baktérium ellenállásának (rezisztencia) kialakulása gyakori. Az antibiotikumok alkalmazási ideje 3-5 nap, HIV fertőzöttekben a kiújulások elkerülésére általában több. Salmonella bakteriémiában az antibiotikus kezelés 4-6 hétig tart. A tályogok gyógyítása 4 hetes antibiotikus kezelés mellett sebészi úton történik. Ha az erek, szívbillentyűk vagy egyéb területek is érintettek, rendszerint sebészeti beavatkozás és hosszabb antibiotikus kezelés szükséges.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck