Nyomtatás PDF

Szűrővizsgálatok csecsemőkorban

csecsemő, szűrés

A szűrővizsgálatokat rendellenességek, betegségek korai felismerése céljából végzik. A korai diagnózis és az azonnali kezelés csökkenti vagy megelőzi a csecsemő egészséges fejlődését befolyásoló rendellenességek kialakulását.

Mielőtt az újszülöttet hazaviszik a kórházból, számos laboratóriumi vizsgálathoz vesznek vérmintát. Az egyik ilyen vizsgálattal például a vérben a pajzsmirigyhormonok szintjét mérik. Ez a hormonvizsgálat fontos, mert alacsony szintjének következménye kreténizmus, idült pajzsmirigy-elégtelenség, amelyet csökkent testi fejlődés és értelmi fogyatékosság jellemez. Az alacsony pajzsmirigyhormon-szintű újszülöttnek már az első 7-10 életnapon belül szájon át pajzsmirigyhormon pótló kezelést kell kapnia. Másik, a szűrővizsgálatok szempontjából fontos betegség, a kezelés nélkül szintén értelmi fogyatékosságot okozó fenilketonuria.

Napjainkban már számos egyéb szűrővizsgálat végezhető. Így például szűrhető a homocisztinúria, a jávorfaszirup betegség, a galaktozémia és a sarlósejtes vérszegénység. A szűrővizsgálatok kiválasztása részben a szülők etnikai, részben genetikai hátterének figyelembevételével történik. Egyes államokban a költségek és a technikai nehézségek korlátozzák a rutin szűrővizsgálatok elvégzését.

Az első életévben az orvos minden találkozás alkalmával megméri a gyermek hosszát, súlyát és fejkörfogatát. Hallgatóval (fonendoszkóppal) meghallgatja a csecsemő szívét: rendellenes szívhangok szívbetegségre utalhatnak. Az orvos minden alkalommal megtapintja a csecsemő hasát is, mert bizonyos ritka, rosszindulatú daganatokat, pl. a Wilms-tumort és a neuroblasztómát, csak a csecsemő növekedése során lehet felismerni. Megvizsgálja a baba hallását és látását. A koraszülöttek (betöltött 37. terhességi hétnél előbb születettek) szemét rendszeresen ellenőrzik koraszülött retinopátia, egy a koraszülöttekre jellemző szembetegség földerítése céljából.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck