Nyomtatás PDF

Retinopátia, koraszülött

koraszülött retinopátia

A koraszülött retinopátia olyan rendellenesség, amelyben a szem hátsó részén (ideghártya) a vérerek rendellenesen fejlődnek ki; ezekből az erekből vérzések indulhatnak ki, súlyosabb esetekben pedig az ideghártya leválhat, ami a látás elvesztéséhez vezet.

A magzatban az ideghártyát ellátó erek az ideghártya közepe felől a széle felé nőnek, amit csak a terhesség késői szakaszában érnek el. Koraszülöttekben ennek megfelelően ezek az erek még nem fejlődhettek ki teljesen. Születés után ezek az erek folyamatosan tovább nőnek, néha azonban rendezetlenül, és ez okozza a retinopátiát. A retinopátia kialakulásának fő kockázati tényezője az igen éretlen koraszülöttség. A légzési rendellenességek kezelésének következményeképp fellépő magas oxigénszint a vérben szintén növelheti a rizikót.

Megelőzés és kezelés

A rendszeres terhesgondozás csökkenti a koraszülés kockázatát. Légzési probléma esetén a koraszülöttek oxigén felhasználását gondosan ellenőrizni kell, hogy megelőzzék a vérben túl magas oxigén koncentráció kialakulását.

A koraszülöttek szemét a születés után hat héttel, majd az ezt követő hetekben megvizsgálják, amíg az erek növekedése a ideghártyában teljesen befejeződik. A koraszülött retinopátia enyhébb elváltozásai gyakran spontán gyógyulnak, az orvosnak azonban folyamatosan ellenőriznie kell a csecsemő szemeit. Azokban az esetekben is, amikor a retinopátia gyógyul, a csecsemő nagyobb valószínűséggel lesz rövidlátó, kancsal vagy gyengült látású. A retinopátia nagyon súlyos formájában a retinaleválás veszélye magas.

Nagyon súlyos retinopátiában a fagyasztásos kezelés (krioterápia) - melynek során a retina külső részeit lefagyasztják - csökkentheti a retinaleválás és a látás elvesztésének veszélyét. Azokat a csecsemőket, akiknek retinopátiás gyógyult sebeik vannak, egész életük során legalább évente szemésznek meg kell vizsgálnia. Ahhoz, hogy a gyermek a későbbiekben jól lásson, a látási rendellenességeket már az első életévben kezelni kell. Ha korán észlelik, a retinaleválás néha még korrigálható, egyébként a csecsemő az érintett szemére elveszítheti a látását.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck