Nyomtatás PDF

Szemfertőzés (gyermek)

szemfertőzés, gyermek

A súlyos bakteriális szemfertőzés a szemhéj, a szemet körülvevő bőr (periorbitális cellulitisz) és a szemüregen belüli rész (orbitális cellulitisz) duzzanatát és vörösségét okozza.

A szemet körülvevő rész fertőződhet a gyermek sebesüléséből, rovarcsípéséből vagy arcüreggyulladásából (szinuszitisz) kiindulva. A fertőzés a szervezet egyéb helyeiről véráram útján is átterjedhet a szemre. Az egyszerű szemfertőzést, így például a kötőhártya-gyulladást (konjunktivitisz) baktériumok vagy vírusok okozzák. Vörös szem allergia jele is lehet. Az egyszerű szemfertőzések és az allergia okozta szemtünetek sokkal gyakoribbak, mint a szemüreg körüli (periorbitális cellulitisz) és azon belüli (orbitális cellulitisz) súlyos szemfertőzések.

Tünetek

A súlyos szemfertőzés első tünete általában a duzzadt, vörös szem. A szemfertőzés gyermekek több mint 90%-ában csak az egyik szemet érinti. A legtöbb gyermek lázas, kb. 20%-uk náthás és másik 20%-uknak van kötőhártya-gyulladása. Orbitális cellulitisz esetén a szem előrenyomódik, ez bénítja a szemizmokat és a szem nem tud mozogni. A szem ilyenkor sérül és a látás is károsodik. Különösen periorbitális cellulitiszben, de orbitális cellulitiszben is, a szemhéj annyira megduzzadhat, hogy a szemrést különleges eszközzel szemésznek kell szétnyitnia.

Az orbitális cellulitiszben vérrög zárhatja el az ideghártyát ellátó fő artériát és vénát. Ez károsítja az ideghártyát (retina), és a fertőzött szem vakságát okozhatja. Néha a fertőzés a szemüregből az agy felé terjedhet, ahol tályogot okoz vagy az agyat határoló hártyák felé, ahol bakteriális agyhártyagyulladáshoz vezet. Vérrög zárhatja el az agyat ellátó vénákat és fejfájást, eszméletlenséget vagy akár halált is okozhat. A periorbitális cellulitisz járhat véráramfertőzéssel, azonban általában nem terjed a szemüreg (orbita) vagy az agy felé.

Kórisme és kezelés

Az orvos megvizsgálja a szemet a fertőzés tüneteit keresve, és eldönti vajon a szem képes-e még mozogni, előre nyomódott-e és a látás romlott-e. Vérminta tenyésztése útján azonosítható a fertőzést okozó baktérium. Komputertomográfiás (CT) vizsgálattal meg lehet állapítani a fertőzés helyét és a távolabbi terjedések is felismerhetők.

A súlyos szemfertőzésben szenvedő gyermekek kórházi ellátást igényelnek és azonnal intravénás antibiotikus kezelést kell kapniuk. A periorbitális cellulitisz kezelésében 10-14 napon át tartó antibiotikus kezelés szükséges (először intravénásan, majd szájon át folytatva). Orbitális cellulitisz esetén sebészi drenálásra és 2-3 hetes, főként intravénásan adott antibiotikus kezelésre van szükség. Az enyhébb periorbitális cellulitiszek néhány esete jól reagál szájon át adott antibiotikumokra. A leggyakoribb, de kevésbé súlyos kötőhártya-gyulladást (konjunktivitisz) antibiotikus szemcseppel vagy krémmel vagy 7-10 napig szájon át adott antibiotikummal kezelik, feltéve, hogy a kórokozó baktérium és nem vírus.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck