Nyomtatás PDF

Szinusz csomó betegség

sick sinus, színuszcsomó betegség

A szinusz csomó betegség a természetes pacemaker funkció sokféle zavarát foglalja magában. Ez a szindróma folyamatosan fennálló lassú szívműködést (szinusz bradikardia), vagy az ingerképzés helye és a pitvar között teljes blokkot (szinusz-leállás) eredményezhet, a képződő impulzusok emiatt nem vezethetnek a pitvar kontrakciójához. Ilyen esetben a pitvar más helyén vagy magában a kamrában jön létre az ingerképzés.

A szinusz csomó betegség nagyon fontos altípusa a bradikardia-tachikardia szindróma, amelyben a gyors pitvari ritmus - esetleg a pitvarlebegés vagy -remegés - tartósan lassú szívműködésű periódusokkal váltakozik. A kórkép összes típusa különösen időskorban gyakori.

Tünetek és kórisme

A szinusz csomó betegség legtöbb típusa nem okoz tünetet, de az állandó lassú szívritmus gyakran fáradtságot és gyengeséget okoz. A ritmus kifejezett lelassulása esetén ájulás jöhet létre. A nagyon gyors szívműködést a beteg gyakran szívdobogásként éli meg.

A szinusz csomó betegség diagnózisára az terelheti a gyanút, ha a pulzus lassú, és különösen ha még rendszertelen is, illetve ha szélsőségek között ingadozik akkor is, amikor a beteg fizikai aktivitása nem változik. A tipikus EKG eltérések - különösen pedig a 24 órás monitorozás során a kísérő tünetekkel együtt regisztrált elváltozások - általában segítik az orvost a diagnózis felállításában.

Kezelés

A tünetekkel rendelkező betegeknek általában mesterséges pacemaker beültetésére van szükségük. A pacemakerek ebben az esetben inkább a szívverés gyorsítására, mint lassítására szolgálnak. Gyors szívritmus esetén gyógyszeres kezelés szükséges. Gyakran tehát a beültetett pacemaker, valamint a gyors szívműködést lassító gyógyszerek (pl. béta-blokkolók vagy verapamil) együttes alkalmazása a legjobb terápia.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck