Nyomtatás PDF

Szívfejlődési rendellenességek

szívhiba, szív fejlődési rendellenesség

Minden 120 újszülöttből egy szívhibával születik, amelyek közül sok nem súlyos. A szív veleszületett fejlődési rendellenességei közé tartoznak a sövények, a billentyűk, valamint a be- és kilépő erek rendellenes alakjai. A hiba miatt általában a vér nem a megfelelő irányba áramlik, néha megkerüli a tüdőt, ahol oxigénben feldúsulna.

Oxigénben dús vér szükséges az

 

egészséges növekedéshez, fejlődéshez és fizikai aktivitáshoz. Egyes szívhibák súlyos problémákat okoznak és sürgős, általában szívsebészeti beavatkozást tesznek szükségessé.

Gyermekekben a szívhibák diagnosztizálásához ugyanazokat a módszereket használják mint felnőttekben. Szívfejlődési rendellenességgel született gyermekekben a kóros véráramlás általában zörejt, hallgatóval észlelhető, rendellenes hangot okoz. A hiba pontos természetének meghatározására általában elektrokardiográfiát (EKG), mellkasröntgent és ultrahangvizsgálatot (echokardiográfia) végeznek. Sok szívhiba műtéttel korrigálható. A műtét idejének megválasztása az adott rendellenességtől, annak tüneteitől és súlyosságától függ.

 

Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck