Nyomtatás PDF

Szívfejlődési rendellenességek: a pitvar-kamrai sövények lyukai

szív-ultrahangvizsgálat, sövény hiány, septum

A pitvari és kamrai sövényfejlődési rendellenességek tulajdonképpen lyukak a szív bal és jobb felét elválasztó sövényen. A pitvari sövény rendellenessége a szív felső két üregét (pitvarok, ezekbe áramlik be a vér a szervezet felől) elválasztó fal hiányossága, a kamrai sövény rendellenessége pedig a szív alsó két üregét (kamrák, ezek pumpálják ki a vért a szervezetbe) elválasztó fal hiányossága. Mindkét rendellenességben a tüdőkből a szívbe visszaáramló vér útja rövidre záródik: a vér egy része visszajut a tüdőbe ahelyett, hogy a szervezet többi része felé lökődne ki.

Ennek következményeként a tüdő ereiben a vér mennyisége megnő, s ez nehézlégzéshez, táplálási zavarokhoz, fokozott verejtékezéshez és rendszerint növekedésbeli elmaradáshoz vezet. Ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő kamrai sövényhiány esetén. A pitvari sövényhiány, amelyet általában csak a csecsemőkor után fedeznek fel, kevésbé drámai tünetekhez vezet.

Néhány gyermek kivizsgálásakor az elektrokardiográfia, az echokardiográfia és a mellkasi röntgenfelvétel mellett esetleg szívkatéterezésn is szükséges. A pitvari és kamrai sövény-hibákat műtéttel lehet gyógyítani.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck