Nyomtatás PDF

Szívfejlődési rendellenességek: Fallot-tetralógia

szívfejlődési rendellenességek, Fallot-tetralógia

A Fallot-tetralógia összetett szívrendellenesség, amelynek összetevői: nagy kamrai sövényhiány, az oxigénben szegény vérnek a jobb kamrából közvetlenül az aortába történő áramlását megengedő rendellenes aorta elhelyezkedés, a jobb kamrából való kiáramlás útjának szűkülete (pulmonális sztenózis) és a jobb kamra falának következményes megvastagodása.

 

Fallot-tetralógiás csecsemőknek általában születéskor vagy röviddel utána jól hallható szívzörejük van. Bőrszínük kékes (cianózis) a testen átáramló vér alacsony oxigéntartalma miatt. Ennek az az oka, hogy a jobb kamra szűkült kimenete korlátozza a tüdőkbe áramló vér mennyiségét és az oxigénben szegény, kékes színű vér a jobb kamrából a sövényhiányon átjut a bal kamrába, majd az aortába és így kering a szervezetben. A csecsemők egy része enyhe cianózissal stabil állapotban marad, így a hibák műtéti kijavítását a későbbi csecsemőkorban lehet elvégezni. Másoknál súlyosabb tünetek alakulnak ki, amelyek hátráltatják a rendes növekedést és fejlődést.

Ezeknek a csecsemőknek olyan rohamaik jelentkezhetnek, amelyek során a cianózis terhelésre, így például sírásra vagy székletürítéskor hirtelen romlik. A csecsemő erősen elkékül, nehézlégzéssel küszködik és elvesztheti eszméletét. Roham esetén oxigént és morfint lehet adni, a rosszullétek megelőzésére pedig átmenetileg propranololt. Ezeknek a csecsemőknek műtétre van szükségük, vagy a tetralógia kijavításához vagy az aorta és a tüdőartériák között átmenetileg mesterséges kapcsolat létrehozásához, hogy így növeljék az oxigénfelvételhez a tüdőkbe jutó vér mennyiségét.

A betegség sebészeti megoldásához tartozik a kamrai sövényhiány befoltozása, a jobb kamrából eredő ér és a beszűkült tüdőbillentyű kitágítása, valamint az aorta és a tüdőartériák közötti mesterséges összeköttetés zárása.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck