Nyomtatás PDF

Policitémia (újszülött)

policitémia, újszülött

Policitémiában, a vérszegénységgel ellentétben, a vörösvértestek száma kórosan magas. A policitémia megnöveli a vér sűrűségét, ezáltal csökkenti a kis vérerekben az áramlás mértékét. Súlyos esetben véralvadékok alakulnak ki az erekben. Túlhordott újszülötteknek, vagy akiknek az édesanyja dohányzik, cukorbeteg, nagy tengerszint feletti magasságon él vagy magas vérnyomása van, nagyobb valószínűséggel alakul ki policitémiájuk. Policitémiát okozhat, ha a megszületés után, a köldökzsinór lekötése és átvágása előtt az újszülött túl sok vért kap a méhlepényből.

A újszülöttek arcszíne ilyenkor vöröses-piros vagy kékes árnyalatú lehet. Rosszul etethető, elesett, szaporán lélegzik és gyors a szívverése. Görcsök igen ritkán fordulnak elő.

A vércsapolás segíthet ugyan eltávolítani a felesleges vörösvértesteket, de így csökken a vérmennyiség és rosszabbodnak a policitémia tünetei. Ehelyett részleges vércserét végeznek, amelynek során az újszülött vérének egy részét egyenlő mennyiségű plazmával (a vér folyékony része) cserélik ki.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck