Nyomtatás PDF

Vérköpés (haemoptoe)

vérköpés, véres köpet, hemoptoé

A vérköpés vér felköhögése a légzőrendszerből. A véresen festenyzett köpet meglehetősen gyakori és általában nem súlyos. Az esetek mintegy felét gyulladások okozzák, mint például a heveny és az idült hörgrut. A köpetben megjelenő nagy mennyiségű vér azonban gyors orvosi kivizsgálást igényel.

Daganatok, elsősorban a tüdőrák okozza a vérköpések 20%-át. Az orvos a 40 év feletti dohányosoknál kialakuló vérköpés esetén még akkor is tüdőrák irányában indít kivizsgálást, ha a köpet csak véresen festenyzett. A tüdőinfarktus (a tüdőt vérrel ellátó valamely verőér elzáródása következtében kialakuló tüdőszövet-elhalás) szintén vérköpést eredményezhet. Tüdőverőérelzáródás, amelyet tüdőembóliának (embólia pulmonális) nevezünk, alakulhat ki, ha egy elszabadult vérrög a keringéssel tovasodródik, és a tüdő egyik verőerében megakad.

Súlyos vérzés keletkezhet, ha katéterezés alatt sérül a tüdőartéria. A tüdőartériába és -vénába olyan esetekben helyeznek katétert, amikor a szív üregeiben, valamint a tüdőbe belépő és kilépő erekben mérik a vérnyomást. A tüdő vénáiban kialakuló magas vérnyomás, melyet például keringési elégtelenség okozhat, szintén vérköpéshez vezethet.

Kórisme

Ha a vérköpés jelentős vérvesztést okoz, vagy gyakran ismétlődik, életveszélyes állapot alakulhat ki, ezért a vérzésforrást meg kell keresni és a vérzést meg kell szüntetni. Bronchoszkópiával (a vizsgálat során a hörgőbe helyezett csövön keresztül be lehet tekinteni a légutakba) a vérzés helye megtalálható. A tüdőembóliát radioaktív anyaggal történő képalkotó eljárással lehet kimutatni (perfúziós szcintigráfia). A vizsgálatok ellenére az esetek 30-40%-ában a vérköpés okát nem sikerül kimutatni, a súlyos vérzés okát azonban általában megtalálják.

Kezelés

Az enyhe vérköpés nem feltétlenül igényel kezelést, vagy csak antibiotikum szükséges a gyulladás megszüntetésére. A vérzés vérrögöt képezhet, amely a légutak elzárásával további légzési panaszokat okoz, ezért fontos a légutakat tisztán tartó köhögés szerepe, amelyet nem szabad köhögéscsillapító szerekkel gátolni. Gőz vagy hideg pára belégzése porlasztóból vagy párásítóból segítheti a vérrög kiköhögését. Gépi lélegeztetés is szükséges lehet. Ha egy nagyobb horgőt nagy vérrög zár el, az bronchoszkópon keresztül eltávolítható.

A kisebb erekből származó vérzés általában magától megszűnik. A nagyobb erekből történő vérzés kezelést igényel. A bronchiális artériás embolizációnak nevezett eljárással az orvos megkísérelheti a vérzés megszüntetését. A beavatkozás röntgenellenőrzés mellett történik, mely során az orvos katétert vezet az érbe, majd olyan vegyszert fecskendez bele, mely az eret elzárja. A gyulladás vagy keringési elégtelenség okozta vérzés mértéke rendszerint csökken a kiváltó ok sikeres gyógyításával. Esetenként bronchoszkópia vagy sebészeti beavatkozás válhat szükségessé a vérzés megszüntetéséhez. A károsodott tüdőrész eltávolítása szintén sebészeti úton történik; ilyen veszélyes beavatkozásokat csak végső esetben végeznek. Ha a vérzést véralvadási zavarok okozzák, vérplazma, alvadási faktorok és vérlemezke adása válhat szükségessé.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck