Nyomtatás PDF

Visszatérő hasi fájdalom (gyermek)

hasfájás, gyermek

Visszatérő hasi fájdalomról beszélünk, ha legalább három hónapon át három vagy több alkalommal jelentkezik hasfájás. Az iskolás gyermekek több, mint 10%-ának van visszatérő hasi fájdalma. Nyolc és tíz éves kor között a leggyakoribb, négy éves kor alatt ritkán fordul elő. A visszatérő hasi fájdalom valamivel gyakoribb lányokban, mint fiúkban és igen gyakori lányoknál a serdülőkor elején.

Okok

Visszatérő hasi fájdalmak hátterében mindössze kb. 5-10%-ban áll valamilyen szervi betegség. Sokféle, így húgyivarszervi, bélrendszeri betegség, valamint általános megbetegedések okozhatnak visszatérő hasi fájdalmakat.

A visszatérő hasi fájdalmat néha a belső szervek kóros működése okozza. Kórosan működhetnek például a belek, ha a gyermek étrendje nem megfelelő, különösen akkor, ha bizonyos ételekkel, így tejjel vagy tejtermékekkell szemben érzékeny. A kóros bélműködés másik lehetséges oka a vastagbél elégtelen működése következtében kialakuló székrekedés, amely néha nem megfelelő szobatisztasági szoktatás miatt jelentkezik. Tizenéves leányokban a menstruációs ciklus alatti fájdalmas méhizomgörcs (dizmenorrea)s is okozhat hasi fájdalmat. Időnként a menstruációs ciklus alatt a pete kilökődését a petefészekből szintén kísérheti fájdalom.

Az esetek 80-90 százalékában a visszatérő hasi fájdalomnak inkább pszichológiai oka van, mint szervi vagy működési zavar. A pszichológiai eredetű fájdalmat kiválthatja vagy ronthatja stressz, szorongás és depresszió.

Tünetek

A visszatérő hasi fájdalom tünetei a kiváltó októl függően változnak. A szervi betegség okozta fájdalom általában nem múlik el vagy ismételten visszatér, gyakran bizonyos tevékenységek vagy ételek idézik elő. A fájdalom jelentkezhet a has különböző helyein, általában nem a köldök körül és hártrafelé sugározhat. A húgyúti fertőzések, szemben a felnőttekben gyakori hátfájással, inkább hasi vagy kismedencei fájdalmat okozhatnak. A fájdalom a gyermeket gyakran az alvásból is felébresztheti.

A háttérben megbúvó szervi betegségektől függően a gyermeknél a következő tünetek jelentkezhetnek: étvágytalanság, fogyás, visszatérő vagy tartós láz, sárgaság, a széklet alakjának és színének változása, székrekedés vagy hasmenés, vér a székletben, étel- vagy vérhányás, haspuffadás és ízületi fájdalom vagy duzzanat.

A kóros szervműködés okozta visszatérő hasi fájdalom tünetei a kiváltó oknak megfelelően alakulnak. Laktóz érzékenységben szenvedő gyermeknél például a fájdalom felléphet tej vagy tejtermék fogyasztása után néhány perccel vagy akár több mint két órával. Ha a gyermeknek epehólyag-betegsége van, a hasi fájdalom röviddel zsíros ételek fogyasztása után jelentkezik.

A pszichológiai tényezők okozta fájdalom naponta rendszeresen, vagy szórványosan jelentkezhet. A gyermeknek időnként hetekig-hónapokig nincs fájdalma. A fájdalom általában nem éles, gyakran bizonytalan, néha görcsös színezetűnek írják le. Ez a fajta fájdalom ritkán ébreszti fel a gyermeket éjjel, reggel azonban korábban ébredhet fel, mint általában.

A pszichológiai okok következtében fellépő hasi fájdalom leggyakrabban a köldök körül jelentkezik. Minél távolabb érezhető a fájdalom a köldöktől, annál valószínűbb a szervi ok a tünetek hátterében. A pszichológiai eredetű fájdalom néha szervi betegségre hasonlít, általában azonban nem változik, illetve nem súlyosbodik. A fájdalom természetében megfigyelhető jelentősebb változás a gyermek esetleges szervi betegségére hívhatja fel a figyelmet.

Kórisme

A fájdalom okának meghatározásához az orvos bizonyos kérdéseket tesz fel a gyermeknek és a szülőknek: Mire hasonlít a fájdalom? Mikor fordul elő? Hol érzi? Mi váltja ki? Mi rontja vagy javítja? Az orvos a fájdalommal járó egyéb tünetek, így például hányinger, hányás, láz vagy kiütések után is érdeklődik.

A fájdalom pszichológiai eredetének igazolása nehéz lehet. Az orvos először a fájdalmak hátterében esetlegesen meghúzódó szervi betegségek lehetőségét zárja ki. A gyermekre hatással lehet a családban frissen megjelent betegség, anyagi problémák miatti otthoni feszültség, elválás a szeretett személytől, vagy a szeretet hiánya. Ne feledjük azonban, hogy a feszült légkörben élő gyermekeknek ugyanolyan valószínűséggel alakulhatnak ki szervi betegségei, mint másoknak.

Megelőzés és kezelés

A szervi vagy működési okok miatt visszatérő hasi fájdalmak kezelése az alapbetegségtől függ. Segíthet például az étrend megváltoztatása, ha a fájdalmat bizonyos ételek elfogyasztása váltja ki. A menstruációs görcsök fájdalomcsillapítókkal, például ibuprofennel enyhíthetők.

A pszichológiai okhoz társuló visszatérő hasi fájdalom nem elképzelt, hanem valós fájdalom, melyet bizonyos pszichés tényező, például stressz vagy lelki feszültség okoz. A szülők, amennyire csak lehet, segíthetnek a stressz és a feszültség csökkentésében, támogatják a gyermeket, hogy megbirkózzék az elkerülhetetlen stresszhelyzetekkel és helyes, ha a fájdalom ellenére a gyermeket az iskolába járásra bíztatják. A tanároknak kell segíteniük az iskolával kapcsolatos konfliktusok enyhítésében.

Iskolában annak a gyermeknek, akinek a tanítás közben 15-30 perc szünetre van szüksége, meg kell engedni, hogy elmenjen az iskolai orvosi szobába pihenni vagy lefeküdni. A szülőkkel egyeztetve szükség esetén az iskolaorvos a gyermeknek enyhe fájdalomcsillapítót, így ibuprofent vagy paracetamolt adhat. Esetleg megengedik a gyermeknek, hogy szüleit felhívja, akik bátoríthatják a gyermeket az iskolában maradásra. A gyermek a kezelés első vagy második hetében a nap során egyszer vagy többször kérni fogja, hogy a nővérszobában lehessen. Ez a magatartás általában gyorsan abbamarad. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a szülők már nem kezelik a normálistól eltérőként vagy betegként a gyermeket, a pszichés okú fájdalom eleinte romlik, de később javul.

Az orvos a pszichológiai eredetű hasi fájdalommal küszködő gyermekeket általában rendszeres időközönként ellenőrzi - hetente, havonta vagy minden második hónapban, a gyermek szükségleteitől függően. A probléma megoldódása után az orvos esetleg a gyermeket néhány havonta rendszeresen ellenőrizni kívánja. A kezelés nem mindig sikeres. Néhány gyermeknek változatos szervi tünetei és érzelemzavarai alakulnak ki. Ha minden erőfeszítés ellenére a fájdalom tartósan fennáll, különösen ha a gyermek lehangolt vagy ha házassági vagy pszichológiai problémák is jelen vannak a családban, a gyermeket esetleg pszichológushoz kell vinni.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck