Nyomtatás PDF

Vitiligó (foltos festékhiány)

vitiligó, pigmenthiány, festékhiány

A vitiligóban a melanociták elpusztulása sima felszínű, fehér foltokat okoz a bőrön. A betegek egy részén egy vagy két éles határú folt jelentkezik, másokon a vitiligó foltjai nagy testfelületet borítanak. Az elváltozás a sötét bőrűeken a legfeltűnőbb. A festéket nem tartalmazó bőr a teljes festékhiányhoz hasonlóan rendkívül hajlamos a leégésre. A beteg bőrterületeken a haj (szőr) is fehér, mivel a szőrtüszők melanocitái is elpusztultak.

A vitiligó szokatlan sérülést követően, például fejsérülés után is kialakulhat, gyakran társul más betegségel, pl. Addison-kórral, cukorbetegséggel, vészes vérszegénységgel és pajzsmirigybetegségekkel. A kórkép pszichológiailag súlyos károsodást okozhat a festékhiány révén jelentősen megváltozott külső miatt.

A pityriasis versicolor a bőr gombás fertőzése, amely a vitiligóra hasonlíthat, bár néha hiperpigmentációt okoz. s

Kezelés

A vitiligónak nincs megfelelő kezelése. A kis foltokat különféle, napokig tartó hatású, a ruházatot nem szennyező szerekkel lehet sminkelni. A pszoralének (fényérzékenyítő gyógyszerek) és UVA sugárzás kombinációja (PUVA-kezelés) néha hatásos, a kezelést azonban hosszan, meghatározatlan ideig kell folytatni. A napégést fényvédőkkel, és a nap ellen védő fedéssel lehet kivédeni.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck