Nyomtatás PDF

Tetvesség

tetű, tetvesség, pediculosis

A tetvesség (pediculosis) erős viszketést okoz, és a bőr bármely részén előfordulhat. A tetvek szabad szemmel alig látható szárnyatlan rovarok, melyek emberről emberre terjednek testi érintkezés, továbbá közösen használt ruhadarabok, vagy egyéb tárgyak útján.

A hajban élősködő tetű nagyon hasonlít a testen találhatóhoz, de teljesen más faj. A szeméremtájékon megjelenő tetű teste szélesebb, rövidebb, mint a másik két fajé. Kerekebb körvonalai tarisznyarákhoz teszik hasonlóvá, ahonnan a népszerű (angol) neve ered. A fejtetű és a lapostetű közvetlenül a testen él, a ruhatetű gyakran található a testtel érintkező ruházatban.

A fejtetű személyes érintkezés, közösen használt fésű, kefe, kalap útján terjed. A fertőzés néha ráterjed a szemöldökre, szempillára és szakállra is. Általános problémát jelentenek - valamennyi társadalmi rétegben - az iskolás gyermekeknek. Ez a tetűfajta színes bőrűekben ritkább.

A ruhatetű nehezebben vihető át, mint a fejtetű. Rendszerint gondozatlan személyeket, és zárt negyedekben, zsúfolt intézményekben lakókat fertőz. Ezek a tetűk kiütéses tífuszt, volhiniai lázat, és visszatérő lázat terjeszthetnek.

A lapostetű a szeméremtájékon okoz fertőzést, jellemzően szexuális úton terjed.

Tünetek

A tetvesség súlyos viszketést okoz. Az erős vakaródzás miatt a bőr sérül, s ez bakteriális fertőzéshez vezethet.

A hajzat fertőzésétől a tarkótáji nyirokcsomók néha duzzadtak lehetnek. Gyermekeknél sokszor alig észrevehető a fejtetvesség, néha csak bizonytalan fejviszketést panaszolnak. A ruhatetű okozta viszketés erősebb a vállakon, fartájékon és a hason. A lapostetű a hímvesszőn, szeméremtesten és a végbélnyílás körül okoz viszketést.

Kórisme

A nőstény tetű gyöngyházfényű, szürkésfehér petéket (serkét) rak, melyek apró gömböcskék alakjában erősen tapadnak a hajszálon. Kifejlett ruhatetűk és petéik nemcsak a testszőrzeten, hanem a ruha varrásában is találhatók a bőr közelében. A lapostetű a nemi szervekkel vagy végbélnyílással érintkező alsóneműn szétszórtan apró, sötét ürüléket hagy. A lapostetveket nehéz megtalálni, és apró kékes foltként jelenhetnek meg a bőrön. Más tetvektől eltérően serkéjük a szőrszálak tövén, a bőrhöz közel található.

Kezelés

 

A gyógyszerek közül a permetrin a legbiztosabb, leghatásosabb és legkedveltebb. A lindan krém, oldat vagy sampon formájában szintén gyógyítja a tetvességet, de gyermekek kezelésére nem alkalmas, mert ritkán idegrendszeri szövődményt okozhat. Néha pyrethrint is használnak. Mindezek izgathatják a bőrt; a kezelés az újonnan kikelő tetvek elpusztítására 10 nap múlva megismétlendő.

A szemhéjak és szempillák kezelése nehéz, a parazitákat rendszerint csipesszel távolíthatjuk el. Tiszta vazelin megöli vagy legyengíti a szempillákon lévő tetveket. Ha a fertőzés forrásait (fésű, kalap, ruházat és ágynemű) nem fertőtlenítik porszívózással, mosással, gőzvasalással vagy száraz tisztítással, a serkék életben maradhatnak, és újra fertőznek.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck