Nyomtatás PDF

Tuberkulózis újszülöttkorban

tuberkulózis, TBC, újszülött

A tuberkulózis a Mycobacterium tuberculosis által okozott, több szervet, főleg a tüdőt érintő hosszan tartó fertőzés. A magzat megkaphatja a tuberkulózist az anyától születés előtt, a születés előtt vagy a szülés során fertőzött magzatvíz belélegzésével vagy lenyelésével, illetve a születés után, fertőzött cseppecskéket tartalmazó levegő belélegzésével. Aktív tuberkulózisban szenvedő anyák újszülötteinek kb. a felénél a betegség az élet első évében kialakul, amennyiben nem kezelik őket antibiotikumokkal vagy nincsenek beoltva.

Tünetek és kórisme

Újszülöttben a tuberkulózis tünetei közé tartozik a láz, az aluszékonyság, a rossz etethetőség és a légzészavar. A fertőzés kiterjedtségétől függően sok egyéb tünet is előfordulhat. A máj és a lép megnagyobbodhat, mert ezek a szervek szűrik ki a tuberkulózist okozó baktériumokat, amelyek ott a fehérvérsejteket aktiválják. Az újszülött növekedése és súlygyarapodása nem megfelelő (fejlődésbeli elmaradás).

A tuberkulózis bőrpróbát (tuberkulin teszt) rutinszerűen végzik a terhes nőkben. A tuberkulin tesztre adott pozitív reakció esetén mellkasi röntgenfelvételt kell készíteni.

A tuberkulin próbát gyakran végzik el a pozitív anyák gyermekeinél is. Egyes újszülöttek vizsgálata azonban álnegatív eredményt adhat. Ha tuberkulózisra van gyanú, a gerincvelői folyadékból, a légutak váladékából és a gyomorból vett mintákat tenyésztésre küldik a laboratóriumba. A mellkasi röntgenvizsgálat általában kimutathatja, vajon az újszülött fertőzött-e. Májból, nyirokcsomókból, tüdőből és mellhártyából vett biopsziára lehet szükség a diagnózis megerősítéséhez.

Megelőzés és kezelés

Ha a terhes nő bőrpróbája pozitív, azonban nincsenek tünetei és mellkasi röntgenfelvételén nem található eltérés, általában szájon át adott isoniazid gyógyszer az egyetlen szükséges kezelés a betegség gyógyítására. Az isoniazid kezelést azonban általában elhalasztják a terhesség utolsó három hónapjáig vagy a szülés utánra, mert a gyógyszer okozta anyai májkárosodás veszélye nagyobb a terhesség során.

Ha a terhes nőnek tuberkulotikus tünetei vannak, isoniazid, pirazinamid és rifampin kezelésre kerül sor. Ha ezen szerekkel szemben ellenálló baktériumtörzsre van gyanú, további gyógyszereket lehet adni. Úgy tűnik, ezek nem károsítják a magzatot. A fertőzött anyát mindaddig el kell különíteni gyermekétől, amíg fertőzőképes. Megelőzésként a baba isoniazidot kap.

A babának BCG oltás adható. A védőoltás nem minden esetben előzi meg a tuberkulózist, de általában csökkenti a gyakoriságot. Mivel a BCG oltás nem 100%-os hatékonyságú, az Egyesült Államokban rutinszerűn nem adják sem a gyermekeknek, sem a felnőtteknek. Ha egyszer egy személyt beoltanak, mindig pozitív lesz a tuberkulin próbája, így az új fertőzést nem lehet észlelni. Sok országban, ahol magas a tuberkulózis előfordulási aránya, a BCG oltást rutinszerűen végzik.

A tuberkulózisban szenvedő újszülötteket isoniazid, rifampin és pirazinamid antibiotikumokkal kezelik. Ha az agy is érintett, az előbbiekkel együtt kortikoszteroidok is adhatók.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck