Nyomtatás PDF

Visszatérő láz

kullancs-láz, éhínség-láz, febris recurrens, visszatérő láz

A visszatérő lázat (kullancs-láz, éhínség-láz, febris recurrens) több, a Borreliák közé tartozó spirocheta faj okozhatja.

A földrajzi helytől függően a betegséget ruhatetű vagy kullancs terjeszti. A ruhatetű által terjesztett visszatérő láz Afrika és Dél-Amerika bizonyos részein fordul elő, míg a kullancs csípésével terjedő kórformák Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában, és Európában is előfordulnak. Az Egyesült Államokban a betegség inkább a nyugati államokra szorítkozik, leggyakrabban május és szeptember közötti időszakban észlelhető.

A ruhatetű a beteg ember vérének szívása révén fertőződik, majd gazdát cserélve továbbítja a kórokozókat. A tetű összeroncsolásakor a baktériumok kiszabadulnak, és a bőrbe hatolnak a csípés, illetve vakarás helyén. A kullancs a baktériumot hordozó rágcsálók vérével fertőződik, és a fertőzést emberbe csípés útján továbbítja.

Tünetek és kórisme

A fertőzést követően a tünetek 3-11 nap, típusosan 6 nap után jelentkeznek. A betegség hirtelen fellépő hidegrázással, ezt követő magas lázzal, szapora szívveréssel, súlyos fejfájással, hányással, izom- és ízületi fájdalommal, és gyakran delíriummal kezdődik. A korai szakban a törzsön és a végtagokon vöröses elszíneződés figyelhető meg. A kötőhártyán, bőrön és nyálkahártyákon bevérzések jelennek meg. A betegség előrehaladtával, főként a ruhatetűtől származó fertőzések esetén, láz, sárgaság, máj- és lépnagyobbodás, szívizomgyulladás, szívelégtelenség léphet fel. A láz 3-5 napig magas marad, majd hirtelen, a többi tünettel együtt megszűnik.

7-10 nap után a láz és a korábbi tünetek, gyakran ízületi fájdalmak által kísérve, hirtelen újra fellépnek. A sárgaság a fellángolások idején gyakoribb. A lázas periódusok a ruhatetű által terjesztett fertőzés esetén egyszer, míg kullancs csípéséből származó betegség esetén többször (1-2 hetes intervallumban akár 2-10 alkalommal is) fordulnak elő. Az állapot súlyossága egyre csökken, gyógyulás után pedig védettség marad vissza a kórokozóval szemben.

A visszatérő láz számos más betegséggel, így pl. a maláriával és a Lyme-kórral téveszthető össze. A kórisme a lázas időszakok ismétlődése alapján valószínűsíthető. A lázas periódus alatt vett vérmintából spirocheták kimutatása támasztja alá a diagnózist. A beteg a kullancs csípésére nem emlékszik, mivel az rövid, fájdalmatlan, és általában éjszaka történik.

Kórjóslat, megelőzés és kezelés

A visszatérő láz kevesebb, mint 5%-a halálos kimenetelű. Ez főként a nagyon fiatal vagy idős, alultáplált vagy leromlott betegek esetében következhet be. Szövődményei a szem gyulladása, az asztma fellángolása és a testszerte megjelenő vörös foltok (eritema multiforme). A gyulladás az agyat, gerincvelőt és a szem szivárványhártyáját is érintheti. A terhes nő elvetélhet.

Az alsóneműt, illetve a ruházat belsejét malationnal vagy lindannal beszórva lehet védekezni a ruhatetű okozta fertőzés ellen.

A kullancs csípését kivédeni nehezebb, mert a legtöbb rovarirtó- és riasztó szer hatástalan e parazitával szemben. A dietiltoluamidot tartalmazó szerek a bőrt, a permetrint tartalmazó szerek a ruházatot védhetik a kullancstól.

A betegség tetraciklin, eritromicin, vagy doxiciklin adagolásával kezelhető. Súlyos hányás esetén az általában szájon át szedett gyógyszer intravénás injekciókkal helyettesíthető.

A kezelést a lázas periódus elején vagy a tünetmentes időszak alatt kell elkezdeni. A lázas időszak vége felé elkezdett gyógyszerelés ún. Jarisch-Herxheimer reakcióhoz vezethet, amely a láz és a vérnyomás kiugrásából, majd az utóbbi zuhanásából (esetenként veszélyesen alacsony értékekig) áll. A reakció különösen a tetűtől származó infekciók esetén alakul ki és néha halálos szövődmény lehet.

A kiszáradás intravénás folyadékpótlással kezelhető, a súlyos fejfájás kodein-szerű fájdalomcsillapítókkal enyhíthető. A hányinger csökkentésére dimenhidrinátot vagy proklorperazint lehet bevenni.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck