Nyomtatás PDF

Tüdőhörgőcske-gyulladás (gyermekkorban)

tüdőhörgőcske-gyulladás, bronchiolitisz

A tüdőhörgőcske-gyulladás (bronchiolitisz) csecsemők és kisgyermekek alsó légutainak fertőző, különösen a kilégzés során nehézlégzést okozó, vírusos megbetegedése. Több különböző vírus okozhat bronchiolitiszt, így például az RS-víruss és a parainfluenzavírus. Bronchiolitisz gyakran járvány formájában fordul elő, leginkább 18 hónapnál fiatalabb gyermekekben és leggyakrabban 6 hónapnál fiatalabb csecsemőknél. Az első életévben minden 1000 gyermekből kb. 11 betegszik meg tüdőhörgőcske-gyulladásban.

Tünetek és kórisme

A tüdőhörgőcske-gyulladás általában megfázást, a felső légutak fertőzését követően alakul ki. Hirtelen, különösen a kilégzés során jelentkező nehézlégzés alakul ki szapora légzéssel, szapora szívveréssel és fémes színezetű köhögéssel. A gyermek gyakran nagyon aluszékony és lázas, fáradt és felületesen, csökkenő hatékonysággal kezd lélegezni. Hányás vagy kevesebb ivás kiszáríthatja a gyermeket. Az orvos a tünetekre alapozza a diagnózist.

Kórjóslat és kezelés

A legtöbb gyermek három-öt nap alatt otthon meggyógyul. A betegség alatt gyakori etetések során kis mennyiségű folyadék adható. A nehézlégzés fokozódása, kékes bőrelszíneződés, fáradtság és kiszáradás azt mutatja, hogy a gyermeket kórházba kell vinni. Egyéb alapbetegségben, így például szívbetegségben szenvedő vagy károsodott immunrendszerű gyermeket már korábban kórházban kell elhelyezni. Megfelelő kezelés mellett a súlyos tüdőhörgőcske-gyulladás (bronchiolitisz) halálozási kockázata kevesebb mint 1%.

A kórházban ellenőrzik a vér oxigén és széndioxid szintjét. Oxigént általában oxigénsátorban vagy arcmaszkkal adnak. A légzés támogatására lélegeztetőgép alkalmazására lehet szükség. Ultrahangos párásító használható a légutak nyitva tartására és a váladék fellazítására, továbbá intravénás folyadék is adható. Vírusellenes szer (ribavirin) adható koraszülötteknek vagy azoknak a csecsemőknek, akik egyéb, kockázatot növelő betegségben szenvednek.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck