Nyomtatás PDF

Terhességi vészes hányás

terhességi vészes hányás

A terhességi vészes hányás (hyperemesis gravidorum, ejtsd: hiperemezisz gravidarum) a szokványos reggeli émelygéssel ellentétben igen súlyos hányingert és hányást jelent, ami kiszáradáshoz és legyengüléshez vezet. Eredete ismeretlen. A hányást lelki tényezők kiválthatják vagy súlyosbíthatják.

A hiperemezisz gravidarumban szenvedő nő testsúlya csökken és kiszárad. Ha az asszonynak reggelente hányingere van, de testsúlya növekszik és nem szárad ki, akkor nem hiperemezisz gravidarumban szenved.

A kiszáradás veszélyes változásokat okozhat a vér elektrolit-értékeiben, és a vér túlzottan savas kémhatásúvá válhat. Ha a hányás továbbra is fennáll, károsodhat a máj is, néha megreped vagy vérezni kezd. További súlyos szövődmény a szem látóhártyájának bevérzése (retinitisz hemorrágia), amit a hányás közben megemelkedett vérnyomás vált ki.

Kezelés

Minthogy a terhességi vészes hányás az anya és magzata életét is veszélyeztetheti, az anyát kórházba fektetik és intravénásan folyadékot, glukózt (egy egyszerű cukrot), elektrolitoldatokat és esetenként vitamint kap. Nem szabad ennie és innia 24 órán keresztül, és az igénynek megfelelően hányingercsökkentő és nyugtató gyógyszereket is alkalmaznak. Ha a kiszáradást megszüntették és leküzdötték a hányást, gyakori, apró adagokban elkezdhet pépes ételeket fogyasztani. Ha nagyobb mennyiségű ételt is képes tolerálni, akkor az adagot növelni lehet. A hányás legtöbbször néhány nap alatt elmúlik. Ha visszatérnek a tünetek, a kezelést megismétlik.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck