Nyomtatás PDF

Vérszegénység (újszülött)

vérszegénység, újszülött

Újszülöttben vérszegénységet vérvesztés, a vörösvértestek kifejezett pusztulása vagy károsodott termelése, valamint ezek kombinációja okozhat. Az újszülöttek jelentős mennyiségű vért veszíthetnek a szülés során, ha a méhlepény idő előtt leválik a méh faláról (abruptio placentae)n vagy ha a köldökzsinór elszakad. Ezekben az esetekben, az újszülött nagyon sápadt lehet, vérnyomása alacsony (sokk) és alig lélegzik születése után.

Koraszülöttekben a vérszegénységet gyakran vérveszteség (ismételt vérvételek a laboratóriumi vizsgálatokhoz) vagy az új vörösvértestek termelésének hiánya okozza. Születés után a csontvelő rendszerint 3-4 hétig nem termel új vörösvértesteket. Ez a vérszegénység még súlyosabb a koraszülöttek gyors növekedési üteme miatt, vagyis gyorsabban nőnek, mint ahogy az új vörösvértestek termelődni tudnak. Koraszülöttekben általában azonban nem alakulnak ki vérszegénység tünetei, és a probléma egy-két hónapon belül megoldódik.

Néha nagyszámú vörösvértest pusztul el, például az újszülöttek hemolitikus betegségében, amit a terhesség alatt az anyában a magzat vörösvértestei ellen termelődött antitestek okoznak. A vörösvértestek túl gyorsan elpusztulhatnak, ha az újszülöttnek a vörösvértestek rendellenes alakjával járó öröklődő betegsége van. Ilyen például az öröklődő szferocitózis, amelyben a vörösvértestek gömb alakúak. A vörösvértestek akkor is gyorsan elpusztulhatnak, ha kóros hemoglobint (oxigént szállító fehérje a vörösvértestekben) tartalmaznak, mint a sarlósejtes vérszegénységbens vagy talasszémiában. Méhen belül szerzett fertőzések, így toxoplazmózis, rubeola, citomegalovírus, herpesz szimplex vagy szifilisz, is gyors vörösvértest lebomlást okozhatnak. A vörösvértestek pusztulása során a hemoglobin bilirubinná bomlik le, melynek magas szintje a vérben (hiperbilirubinémia) sárgaságot okoz és súlyos esetekben agykárosodáshoz vezethet (magikterusz).

A vashiány miatt kialakuló vérszegénység tehéntejjel vagy vassal nem dúsított tápszerrel táplált 3-6 hónapos csecsemők betegsége. Kezeletlen vashiányos vérszegénységben szenvedő csecsemő levert lehet.

Kezelés

A szülés alatt jelentős mennyiségű vért veszítő újszülöttnek azonnal vérátömlesztést adnak. Ha a vérszegénységet a vörösvértestek mértéktelen pusztulása okozza, vércserét végeznek, amelynek során az újszülött vérét lassan friss vérrel cserélik ki. A vércsere során a károsodott vörösvértesteket, a bilirubint és az anyai antitesteket eltávolítják. A vashiányos vérszegénységet vaspótlással kezelik. Súlyos vérszegénység esetén vérátömlesztés szükséges.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck