Nyomtatás PDF

Zárványtestes konjunktivitisz

zárványtestes konjunktivitisz, kötőhártya-gyulladás, Chlamydia trachomatis

A kötőhártya-gyulladás egy formája, melyet a Chlamydia trachomatis baktérium okoz. Az újszülöttek az anyától a szülőcsatornán való áthaladáskor fertőződnek. Felnőttkorban a baktériumot tartalmazó nemi váladék okozza a fertőzést.

Tünetek és kezelés

Születés után kb. 5-14 nappal a fertőzött újszülöttben szemhéj- és kötőhártya-duzzanattal járó súlyos kötőhártya-gyulladás alakul ki. A szemekből ragacsos, gennyes váladék folyik. Felnőtteknél általában csak az egyik szem fertőződik. A fülhez közeli nyirokcsomók megduzzadhatnak. Néha károsodik a szaruhártya, homályosodás és ér-újraképződés történik. Az antibiotikumok általában nem fordítják vissza ezeket az ártalmakat, de segítenek a megelőzésükben, idejekorán elkezdett kezelés esetén.

A megbetegedett gyermekek felénél a torok és az orrgarat fertőzése is fennáll, és kb. 10%-ukban tüdőgyulladás alakul ki. Tekintet nélkül a fertőzés mértékére, eritromicin antibiotikumot adva a betegség általában gyógyul. Felnőttkorban eritromicint vagy más antibiotikumot, pl. tetraciklint vagy doxiciklint adnak. A fertőzött gyermek édesanyját, illetve a fertőzött felnőtt szexuális partnereit is kezelni kell.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck