Nyomtatás PDF

Angiofibroma, juvenilis

angiofibroma, juvenilis

A csaknem kizárólag serdülő fiúkban előforduló, az orr hátsó részében növekvő juvenilis angiofibromák jóindulatú daganatok. Habár ez a daganat nem rosszindulatú, roncsolhatja az orr nyálkahártyájában a szöveteket, és gyakran okoz orrvérzést (episztaxis), elzárhatja a levegő útját is. Ahogy a daganat nő, átterjedhet a szomszédos üregekbe, a szem- és a koponyaüregbe.

A gyermek visszatérő orrvérzései és akadályozott légzése juvenilis angiofibroma lehetőségét veti fel. A daganatot komputertomográfiás (CT) és mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) lehet mutatni. A daganatot ellátó ereket, valamint a daganat esetleges beterjedését a szem- és a koponyaüregbe érfestéssel lehet láthatóvá tenni, amikor röntgenfelvételen látható kontrasztanyagot juttatnak az erekbe, hogy az kirajzolja a daganatot.

Habár az angiofibroma a gyermek növekedésével néha összezsugorodik, kezelés jóformán mindig szükséges. A legjobb kezelés a daganatot ellátó artériák elzárása (angiográfiás embolizáció), majd a daganat sebészi eltávolítása. Abban az esetben azonban, amikor a daganat beterjed a koponyaüregbe és nem távolítható el, sugárterápiát alkalmaznak.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck