Nyomtatás PDF

Csuklás

csuklás

A csuklás az izomösszehúzódás egy formája. A rekeszizom (a mellkast és a hasüreget elválasztó izom) ismételt görcsös összehúzódása okozza, amit a hangrés gyors és hangos záródása kísér (a hangrés a hangszalagok közti nyílás, ami szabályozza a légáramlást a tüdő felé).

Csuklás léphet fel, amikor valami ingerli a rekeszizmot ellátó idegeket. Ezek a rekeszizomhoz, illetve attól elvezető idegek vagy, mivel minden légvételért a rekeszizom felelős, a légzőközpontba, illetve attól elvezető idegek.

A legtöbb csuklássorozat ártalmatlan. Hirtelen kezdődik, rendszerint ok nélkül, és néhány másodperc vagy perc után maguktól elmúlik. Néha forró étel nyelése vagy izgató étel, illetve ital fogyasztása váltja ki. Kevésbé gyakori, de súlyosabb ok a tüdőgyulladás, mellkasi vagy hasi műtét, vagy a vérben lévő káros anyagok (pl. a veseelégtelenségben felhalmozódó salakanyagok) okozta rekeszizom izgalom. Ritkán agytumor vagy szélütés ingerli a légzőközpontot, és ez okoz csuklást. Ezek a súlyosabb zavarok olyan hosszantartó csuklási rohamokhoz vezethetnek, amelyeket nehéz megszüntetni.

Kezelés

Sokféle házi módszert alkalmaznak csuklás ellen. Majdnem mindegyik azon alapszik, hogy a vérben felszaporodó széndioxid általában megállítja a csuklást. Mivel a visszatartott lélegzet emeli a vér széndioxid-tartalmát, a csuklás legegyszerűbb kezelése a levegő visszatartásából áll. Papírzacskóba légzés is ugyanezt eredményezi. Az agyból a gyomorhoz futó váguszideg ingerlése is segíthet. Gyors vízivás vagy száraz kenyér, illetve tört jég nyelése megállíthatja a csuklást. Szintén a bolygóideget ingerli a nyelv finom kihúzása vagy a szemgolyó óvatos nyomása. Ezek a módszerek többnyire megszűntetik a csuklást.

A makacsul fennálló csuklás erőteljesebb kezelést igényel. Van néhány gyógyszer, amit változó sikerrel alkalmaznak. Ilyenek a szkopolamin, proklorperazin, a klorpromazin, a baklofen, a metoklopramid és a valproesav. A lista hosszúsága tükrözi, hogy a szerek nem mindig sikeresek.


Forrás: MSD Orvosi kézikönyv a családban    Merck